Snelnieuws

Hans Bonte (SP.A) haalt zwaar uit naar John Crombez: “We moeten absoluut een nieuwe voorzitter hebben”

John Crombez moet opstappen als SP.A-voorzitter, dat zegt zijn partijgenoot Hans Bonte aan VTM Nieuws. Volgens de burgemeester van Vilvoorde moet Crombez zijn verantwoordelijkheid opnemen na de slechte resultaten bij de verkiezingen, en is zijn aanblijven helemaal onmogelijk na het nieuws dat Crombez een uitzondering kreeg op het omstreden cumulverbod van zijn partij.

Hoe moet het verder met Belgi? Na de verkiezingen van 26 mei is de vraag prangender dan ooit. Moet er een nieuwe staatshervorming komen? Is de tijd rijp voor confederalisme? Of moeten de deelstaten net weer samenwerken? Wij deden alvast de denkoefening voor het meest radicale scenario: de volledige splitsing van Vlaanderen en Walloni. Wat gebeurt er met die twee nieuwe landen?

Zeiljacht met negen Albanezen met motorpech onderschept voor Oostende: “Levensgevaarlijk, de stuurkunsten van de man aan het roer was allesbehalve”

De scheepvaartpolitie heeft vrijdagavond een zeilboot onderschept die vermoedelijk onderweg was naar het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt het Brugse parket. Aan boord trof de politie negen Albanese mannen aan. De federale politie is een onderzoek gestart.

ANALYSE. Remco Evenepoel maakt Baloise Belgium Tour weer groot (en dat hebben de organisatoren verdiend)

Met een sprintersetappe in Limburg komt morgen een einde aan de Baloise Belgium Tour. Een editie die voor altijd in de annalen zal staan als de grote doorbraak van Remco Evenepoel bij de profs. In zijn eentje redde de 19-jarige de Ronde van zijn land.

Wetenschappers leggen opvallend verschijnsel bloot: onze smartphone verandert onze schedel

Heel wat mensen zijn anno 2019 vergroeid met hun smartphone, dat is geen geheim. Maar artsen hebben nu een opvallend verschijnsel blootgelegd: het gebruik van smartphones en tablets heeft bij velen al de achterkant van de schedel veranderd.

Lichaam van vermiste Brusselaar (41) na half jaar begraven teruggevonden in industriepark

Het lichaam van de vermiste Brusselaar Mohamed Harrouchy is teruggevonden in een industriepark in de Brusselse deelgemeente Haren. De 41-jarige man was al sinds 9 december 2018 vermist.

De koninginnenrit in Le Critrium de Dauphin werd vanmiddag overschaduwd door een zwaar onweer in de buurt van aankomstplaats Pipay Les-Sept-Laux. Hagel, wolkbreuken en windstoten zorgden voor gevaarlijke omstandigheden. Toch konden de renners tussen alle calamiteiten door de finish bereiken. Wout Poels bezorgde zijn kopman Chris Froome een mooie troostprijs met ritwinst, het geel gaat naar Jakob Fuglsang.

Priesters met helmen houden eerste misviering sinds brand in Notre-Dame

Twee maanden nadat een verwoestende brand een groot deel van de Notre-Dame in de as legde, vond er zaterdagnamiddag voor het eerst opnieuw een misviering plaats in de beroemde kathedraal in Parijs. Aartsbisschop van Parijs Michel Aupetit ging de viering samen met andere priesters voor. Er was slechts een dertigtal mensen, onder wie de helft priesters, aanwezig.

Er is leven na het schroot: dit gebeurt er met onze afgedankte auto's

De tijd waarin iedere auto als taxi in de brousse belandde of een definitieve parkeerplaats vond op een groezelig terrein vol roestende auto"s, ligt achter ons. Vorig jaar kregen in ons land 142.852 voertuigen voor meer dan ­97 procent een duurzaam tweede leven. Van wrak tot grondstof.

“Ga achteruit!” Fietser zet asociale autobestuurder op zijn plek na eerder ongeval

Fietser Mikey maakt er een punt van dat iedereen zich aan de verkeersregels houdt. Op een druk kruispunt in Londen, waar al eerder fietsers werden aangereden, stelt hij zich op en blokkeert de baan voor chauffeurs die tegen het verkeer in rijden. Er ontstaat al snel een verhitte discussie.

26 december 2018. Tweede kerstdag. Thuisverpleegster T.N. (35) uit Bree doodt haar zoontje van zes. Kleine Ryan. Het was papa Stefan Coemans die hem vond. Levenloos in bad. “Ik dacht eerst dat hij verdronken was. Dat ik net te laat was”, vertelt papa Stefan. “Pas sinds de reconstructie vorige week weten we hoe ze hem vermoord heeft.”

Gepensioneerde man op klaarlichte dag overvallen in Denderleeuw: "Ik vreesde het ergste"

Een gepensioneerde man uit Denderleeuw is vrijdag op klaarlichte dag het slachtoffer van een diefstal met geweld geworden. Hij raakte zwaargewond in het aangezicht, de dader is nog steeds spoorloos.

“Vrouwen zitten graag in de keuken”: bisschop moet opstappen na seksistische uitspraak over Het Laatste Avondmaal

Een Chileense hulpbisschop is amper een maand na zijn benoeming moeten opstappen, nadat hij in een interview grapte dat er geen vrouwen aanwezig waren bij Het Laatste Avondmaal “omdat ze toch liever in de keuken zitten”.

Honderdtal naaktfietsers doorkruist Brussel

Al voor de vijftiende keer trok zaterdagnamiddag de ‘Cyclonudista" door Brussel. Een honderdtal (half)naakte fietsers verzamelde om 15 uur aan het Frre Orbanplein, in de Europese wijk in Brussel, voor een fietstocht door de hoofdstad.

Ruzie die leidde tot dodelijke steekpartij in Gents flatgebouw ging over een gsm

In Nieuw Gent is vrijdagochtend een man doodgestoken, vermoedelijk na een ruzie over een gsm. De dader sloeg op de vlucht maar werd enkele uren later opgepakt op een boogscheut van de plaats delict.

Wielermanager Patrick Van Gansen gaat klacht indienen na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag (en blijft gewoon actief in peloton)

Wielermanager Patrick Van Gansen wordt door negen oud-rensters beschuldigd van ongepast en seksueel intimiderend gedrag. De 54-jarige Van Gansen laat het daar niet hij. Hij ontkent de aantijgingen ten stelligste en wil een rechtszaak starten, laat hij weten in een communiqu. Ondertussen blijft hij actief als manager bij Health Mate Ladies Team, ondanks de oproep van Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond, om een stap opzij te zetten.

Daar zijn de slakken weer: Bartel Van Riet geeft tips om ze uit je tuin te houden

De slakkeninvasie is een jaarlijks terugkerend fenomeen en voor veel tuinliefhebbers een doorn in het oog. Slakken zijn dan ook vraatzuchtig. Ze houden van plantaardig materiaal, zowel dood als levend, maar ook dood dierlijk materiaal staat op het menu. Toch zijn de meeste slakken – niet allemaal – vooral verlekkerd op jonge, sappige gewassen. Een ramp voor de moestuin, maar ook voor een verse aanplant.

Onbekenden bekladden gevel met schunnige graffiti: politie tast in het duister en zoekt getuigen

Onbekenden hebben in de nacht van donderdag op vrijdag een gevel in Turnhout beklad met schunnige graffiti. De politie is een onderzoek gestart, maar tast voorlopig in het duister. Nu zijn ze op zoek naar getuigen.

Fietskoeriers Deliveroo in Gent staken voor hogere vergoeding

De Gentse Deliveroo-koeriers zijn zaterdagavond om 19 uur in staking gegaan. Ze protesteerden tegen de vermindering van hun vergoeding en eisen een gegarandeerd inkomen. Een vijftiental stakende koeriers hield zaterdagavond piket aan de McDonalds op de Korenmarkt in Gent.

Geniaal jongetje van amper drie lost Rubiks kubus op

Een 3-jarige uit Cleveland, Ohio, had maar n keer kijken nodig om te weten hoe hij zelf aan de slag moet. Omdat het jongetje zo van leren houdt, had zijn moeder had hem een Rubiks kubus gekocht. Een vriend toonde hoe het moet, en hij was er zo mee weg. Hij geeft ongetwijfeld heel wat volwassenen het nakijken.

Razendsnelle modderlawine zwelgt alles op zijn pad op

Deze beelden komen uit Wuping, in het oosten van China. Het regenseizoen is daar begonnen en modderstromen komen er deze tijd van het jaar wel meer voor. Op de beelden is te zien hoe een hele rij auto"s en de volledige weg in een oogwenk verdwijnen onder een metersdikke laag modder. Er zou nog steeds een man vermist zijn. Veel tijd om weg te rennen was er dan ook niet.

Belgische toerist (29) kritiek op Ibiza na mislukte duik in zwembad van eerste verdieping

Een Belgische man (29) is op het Spaanse eiland Ibiza kritiek naar het ziekenhuis gebracht nadat hij van een balkon viel. Hij wou van het balkon in een zwembad springen, maar smakte tegen de grond. Dat meldt de El Periodico.

Eerste editie van ‘Origin of Species" van Darwin verkocht voor half miljoen dollar

Bij veilinghuis Bonhams in New York is een eerste editie van ‘On the Origin of Species" van Charles Darwin geveild voor 500.075 dollar (446.000 euro). Het 160 jaar oude boek werd gekocht door een anonieme koper. Dat meldt het veilinghuis zaterdag.

Verjaardagsfeestje van Duits meisje (16) loopt helemaal uit de hand: honderden mensen komen opdagen en rellen met politie

In het zuidwesten van Duitsland is het private verjaardagsfeestje van een zestienjarig meisje stevig uit de hand gelopen. Honderden mensen waren plots opgedaagd en kregen het met de politie aan de stok. Negen mensen zijn opgepakt, meldt de politie.

“Nu gaat het weer over ons vader en ons moeder.” Logisch. Als je dertig jaar zo veel succes boekt met je broer, kom je al snel bij je afkomst uit. En bij de vrijheid, creativiteit en ­empathie die Raf (53) en Mich (50) Walschaerts van thuis uit hebben meegekregen. “Toen hij op zijn 18de na twee maanden met zijn studie stopte, zijn wij samen naar huis gereden. Ma, pa, wij gaan spelen. Ge doet maar, zeiden ze. Dertig jaar later zijn we nog niet uitverteld.”