NLEN

Website over mijn hobby's

Trajectcontroles worden uitgebreid

Nog dit jaar worden 54 vaste flitspa­len in Vlaan­deren omge­bouwd tot 30 trajectcon­troles. Die komen bovenop de 20 nieuwe en eerder aangekondigde installaties op de gewestwegen. Tegen 2020 moeten alle alleenstaande flitspalen vervangen zijn door trajectcontroles. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. "Afremmen voor een flitspaal en dan weer optrekken heeft geen zin meer."
Het ombouwen kan snel gaan, legt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer uit in Het Nieuwsblad. "Voor de vaste flitspalen maken we gebruik van de detectielussen in de weg die er nu al liggen. De flitspaal verdwijnt en wordt door een nieuwe paal met ANPR-camera vervangen. Dat is een camera die je nummerplaat herkent", zegt Veva Daniels van het Agentschap Wegen en Verkeer.
Concreet zullen alle klassieke, analoge flitspalen verdwijnen en vervangen worden. Het gaat om dertig procent van alle flitspalen, die nog werken met een filmrolletje. Sommige digitale palen zullen ook vervangen worden, andere worden met elkaar verbonden.
Lees ook
Er komt trajectcontrole in de Leopold II-tunnel (en 50 km/u is snelheidslimiet)
Trajectcontrole over heel Vlaanderen in 2018
Eerlijker
Het nieuwe systeem wordt veel eerlijker, zegt minister Weyts op Radio 1. "Het heeft twee grote voordelen. Bestuurders worden niet meer verrast door een moment van onoplettendheid, maar het is ook gedaan met afremmen voor een flitspaal of een rood licht, om daarna weer gas te geven."
Bij een trajectcontrole wordt u immers niet geflitst wanneer u te snel voorbij de eerste camera rijdt. Het systeem berekent uw gemiddelde snelheid over het hele traject. Investering In eerste instantie krijgen vooral flitspalen in Antwerpen (35) en Vlaams-Brabant (9) een make-over. Dit jaar wordt er 3,2 miljoen euro geïnvesteerd. Gespreid over vier jaar gaat het over een kleine 27 miljoen, aldus Weyts.
In 2018 en 2019 wordt telkens 10 miljoen euro geïnvesteerd, in 2020 nog eens 2,2 miljoen. "Aan het einde van die periode moeten alle 409 analoge camera's langs gewestwegen weg zijn en omgevormd zijn tot een trajectcontrole", klinkt het.
De meerinkomsten door de flitsboetes worden opnieuw geïnvesteerd in verkeersveiligheid.

Terug naar overzicht